Teater og scene

Ledelsen ved Humanistisk Fakultet ved Universitetet i Bergen har foreslått å kutte to av tre vitenskapelige stillinger ved teatervitenskap. Nå har rektor Margareth Hagen tatt initiativ til dialog med fakultetsledelsen om saken.

– Vi er nå i kontakt med fakultetsledelsen om virkemidler og løsninger

Reaksjonene fra Teater-Norge har vært sterke etter at det ble foreslått å fjerne to av tre stillinger i teatervitenskap ved Universitetet i Bergen. Rektor Margareth Hagen ba denne uka om at vedtaket skulle utsettes.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka skulle etter planen det mye omtalte og sterkt kritiserte forslaget behandles på fakultetsstyremøtet ved Det humanistiske fakultetet ved Universitetet i Bergen.

Bak forslaget står ledelsen ved Universitetet i Bergen, som i «Faglig bemanningsplan for 2023–2025» blant annet har foreslått at to av tre vitenskapelige stillinger i teatervitenskap fjernes.

Dette har skapt sterke reaksjoner i teaterbransjen i Norge, som mener dette mer eller mindre innebærer en nedleggelse av faget.

– Universitetet i Bergen tar ikke sitt samfunnsansvar på alvor, skrev blant annet Hege Knarvik Sande, direktør for scenekunstorganisasjonen Danse- og teatersentrum, i en kommentar i Samtiden fredag.

Ba om utsettelse

Under fakultetsstyremøtet denne uka pekte flere av styremedlemmene på at de hadde fått for dårlig tid på den omfattende saken, og de pekte på manglende konsekvensutredning, ifølge Khrono.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen. Foto UiB

Debatten varte i 2,5 time, men uten at det ble fattet noe vedtak. Det vil skje i mai.

Det var rektor Margareth Hagen som ba om at vedtak i saken skulle utsettes.

– Jeg tok initiativ til dialog med fakultetsledelsen om saken, sier hun til Samtiden.

– Vi vi er nå i kontakt med fakultetsledelsen om virkemidler og løsninger for å ivareta den faglige bredden ved UiB, forteller hun.

Økonomiske utfordringer

Bakgrunnen for forslaget er en vanskelig økonomisk situasjon.

Under møtet pekte fakultetsdirektør Kim Hommen på pensjonskutt, økning i husleie, fallende opptakstall og høyere lønns- og prisvekst enn fakultetet har fått kompensert.

Nå håper de at de skal finne en løsning.

— Vi har nå en dialog med universitetsledelsen for å se om det finnes virkemidler. Men vi har ikke fått lovnad om noe som helst, sa Hommen til Khrono.

Powered by Labrador CMS