Trenger du penger? Søk forbrukslån til det du selv ønsker.

av: Axo Finans AS
Publisert: 1. mars 2023 kl 08.00
Oppdatert: 7. mars 2023 kl 15.19

­Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er en type lån som kan brukes til hva som helst. Det er et lån uten sikkerhet og uten et spesifikt formål, i motsetning til et boliglån. Med et forbrukslån kan du bruke pengene fra lånet til hva du vil, som en for eksempel ny vaskemaskin, en bruktbil eller til oppussing.

Det er imidlertid viktig å være klar over at et forbrukslån skal betales tilbake, så det er viktig å vurdere hvor mye du låner slik at du ikke havner i en vanskelig økonomisk situasjon.

Hvordan fungerer et forbrukslån?

Et forbrukslån fungerer som et vanlig lån, hvor du låner en sum penger og betaler den tilbake over tid med renter. Du kan velge å betale lånet tilbake over en periode på noen måneder til flere år, avhengig av lånebeløpet og betingelsene. Lånebeløpet du kan få, vil avhenge av kredittverdigheten din og andre faktorer, som inntekt og gjeldsbyrde.

Renten på et forbrukslån er høyere enn renten på for eksempel et boliglån. Grunnen til det er at et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Dette gir mer frihet til deg på hva du kan bruke pengene på, men det gir også et større ansvar fordi du må betale tilbake lånet raskere.

Rentesatsen på et forbrukslån varierer avhengig av lånebeløpet, tilbakebetalingstid, hvilke rente de forskjellige bankene tilbyr og din kredittverdighet.

Hva er forskjellen på et forbrukslån og et kredittkort?

Et forbrukslån gir en engangsutbetaling av et lånebeløp, mens et kredittkort er en kredittlinje som du kan bruke og betale tilbake flere ganger. Med et kredittkort kan du bruke pengene på hva du vil, akkurat som et forbrukslån. Forskjellen ligger i at med et kredittkort låner du ikke en fast sum penger, men har tilgang til en kredittlinje som du kan bruke og betale tilbake flere ganger.

Hvem bør vurdere å ta opp et forbrukslån?

Et forbrukslån kan være en god løsning hvis du trenger penger til et engangsformål og har evnen til å betale tilbake lånet i tide. Det kan være en god løsning om det dukker opp uforutsette utgifter, eller om du vil kjøpe noe uten å ta hull på sparekontoen din. Du bør alltid nøye vurdere hvor mye du trenger å låne og hvor lang tid det tar for deg å betale lånet tilbake. Jo lengre tid du bruker på å betale lånet tilbake jo dyrere blir lånet, da du betaler mye renter på et forbrukslån.

Så hva bør du gjøre?

Før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån, bør du vurdere om du har evnen til å betale det tilbake på en rimelig måte. Du bør også sammenligne rentene og betingelsene fra forskjellige banker og finansinstitusjoner for å finne den beste avtalen for deg. Det er også lurt å sette seg inn i hvilke vilkår og betingelser lånet har før du signerer en avtale.

Huske på at det er flere individuelle faktorer som bestemmer hvilke rente og vilkår bankene kan tilby deg. Disse er blant annet inntekt, gjeldsgrad, kredittscore og eventuelle betalingsanmerkninger.

Det er lurt å bruke en lånemegler til å finne det beste forbrukslånet for deg. Axo Finans, for eksempel, samarbeider med over 20 banker og låneutgivere som gjør prosessen med å søke, sammenligne og velge lån enkel, trygg og rask. Du trenger kun å fylle ut et søknadsskjema som sendes ut til mange banker samtidig slik at du får lånetilbud fra flere banker. Lånemegleren hjelper til med å sammenligne og velge det beste tilbudet for deg. Ønsker du å prate med noen om du er usikker på noe i prosessen kan du få hjelp fra kundeservice, men du kan også gjøre hele prosessen enkelt selv digitalt.