Bibliotek

Deichman Bjørvika i Oslo.

Disse bøkene ble mest lånt på biblioteket i 2023

Det er en debutant som topper lista over fjorårets mest utlånte bøker på Deichman-bibliotekene. Men det er ikke bare utlån av bøker som har preget bibliotekåret.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i mars hadde Deichman passert én million besøkende så langt i år, og satte dermed ny rekord.

Bibliotekene har hatt en enorm vekst i antall besøk de siste årene, blant annet takket være Deichman Bjørvika, som ble kåret til verdens beste folkebibliotek i 2021.

Mer enn bøker og stille rom

«Er det mulig å tenke i de nye bibliotekene?» spurte spaltist Anne Håskoll-Haugen i et essay publisert i papirutgaven til Samtiden. Hun konkluderte med at jakten på et uforstyrret sted å skrive, på biblioteket, var vanskelig.

– Det er ikke lenger bare et boklager, sa biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, da Samtiden snakket med ham om utviklingen som har skjedd på bibliotekene de siste årene.

– Et moderne bibliotek er først og fremst et rom for mennesker. En møteplass. Et sted for dialog, debatt, samtaler, erfaringsutvekslinger, sier han.

Nå kan du få alt fra en vinkelsliper, symaskin, frø og stiklinger, reparasjon av sykkel, musikkutstyr til utlån og friluftsutstyr på biblioteket.

Og man trenger ikke lenger å være stille på biblioteket.

Deichman driver 22 biblioteker over hele Oslo. De er Norges største og eldste folkebibliotek, grunnlagt i 1785.

– Endringen av forståelsen av biblioteket som et rom for mennesker, og ikke for lagring av bøker, startet egentlig på 1890-tallet i USA, da Andrew Carnegie finansierte rundt 4000 bibliotek i USA.

I Norge bar hele biblioteksektoren lenge preg av den tyske tradisjonen, som er at biblioteket er et boklager, hvor man kommer, låner en bok, og går.

– De siste 10-15 årene har vi stort sett endevendt denne tanken. Bjørvika er et veldig godt eksempel på det. Det er først og fremst et sosialt rom, sier Skansen.

Fjorårets mest lånte

Men det er fortsatt mange som bruker biblioteket til å låne bøker.

I 2023 var det en debutant som toppet lista: Da vi var yngre av Oliver Lovrenskible den mest utlånte boka på Deichman i året som gikk.

Deichman har laget lister over de ti mest lånte bøkene og tegneseriene i 12 ulike kategorier, fra året som gikk.

Av debutantbøker for voksne, er det i tillegg til Lovrenskis, Heime aleine av Lina Asheim Breidablik og Fra far av Lene Berg som topper lista.

På listen over tegneserier for voksne, topper Tegnehanne av Hanne Sigbjørnsen, og på listen over tegneserier for barn og unge, topper Kråkesøstrene av Malin Falch.

På listen over fagbøker for voksne, er topp tre følgende: Abida Raja: Frihetens øyeblikk av Håkon F. Høydal, Min skyld av Abid Q. Raja, og Hva og når skal vi spise? av Marit Kolby

Topp tre-listen over fagbøker for barn og unge, ser slik ut: Herman - historier fra en udiagnostisert oppvekst av Herman Flesvig, Gutta i trehuset forteller vitser til de får lattersjokk av Andy Griffiths og Hvordan begynner man på skolen? av Anna Fiske.

Se alle listene her.

Kontroverser

Foråret bar også preg av noen kontroverser:

I mai skulle forlaget Legatum Publishing arrangere samtale og pressekonferanse med den franske forfatteren Renauld Camus på Deichman Bjørvika. Det var det mange som reagerte på, blant annet Deichman-ansatte, som ba biblioteket avlyse arrangementet. Bakgrunnen var at forlaget anklages for høyreekstremisme.

Skansen sa først at han forsto at ansatte og andre reagerer, men at han ikke kan nekte utlån av rommet. Så ombestemte han seg, begrunnet det med at det ville bli for mye uro rundt biblioteket med demonstrasjoner og politiet til stede. Dette fikk igjen kritikk, og flere mente det var brudd på ytringsfriheten. «Hvis offentlig sektor skal befolkes av ledere som Knut Skansen ved Deichman i Bjørvika, må vi regne med dårligere kår for ytringsfriheten framover», skrev blant annet Samtiden-redaktør Magne Lerø i en kommentar.

Powered by Labrador CMS