Forfatteren Lars Saabye Christensen (t.h.) valgte seg Bruno Jovanovic som mottager av årets Saabye-stipend for debutromanen.
Foto
Ali Zare / NTB

– Kanskje litteraturen er på sitt beste akkurat når den er ubehagelig og oppløftende på samme tid

Publisert: 18. august 2021 kl 15.35
Oppdatert: 18. august 2021 kl 15.35

«Etter hvert vil øynene venne seg til mørket» utkom på Cappelen Damm i fjor til mye oppmerksomhet, gode kritikker og nominasjon til Tarjei Vesaas' debutantpris. Forlaget kaller den «en nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket».

Bruno Jovanović (f. 1990) er født i Tuzla i Bosnia-Hercegovina, vokste opp i Arendal og bor nå i Oslo. I debutboken forteller han historien om Damjan, som kom til Norge fra Bosnia som fireåring.

«Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann kjenner han på utenforskapet i det norske samfunnet. Når moren flytter inn i leiligheten hans, klarer ikke Damjan dele alt som er vanskelig med kjæresten sin, Filip», heter det i omtalen.

– Litteraturen kan være ubehagelig og oppløftende på samme tid. Kanskje litteraturen er på sitt beste akkurat da. Det dreier seg om et særlig samspill mellom uttrykk og inntrykk, altså et kunstnerisk kraftfelt som leseren kan ta del i, og som i seg selv er en fryd, det er ganske enkelt språkets uforlignelige energi som settes i spill, sier Lars Saabye Christensen, som mener «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket» har nettopp denne udiskutable kvaliteten.

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles hver høst ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm.