Andreas Veie-Rosvoll (f. 1990) er født og oppvokst i Bærum. I 2021 ga han ut romanen Tonefall, etterfulgt av Store små eventyr (2023). Han bor på Vøyenenga utenfor Sandvika med samboer og to små barn og jobber som podcastprodusent ved siden av skrivingen.

Andreas Veie-Rosvoll (f. 1990) er født og oppvokst i Bærum. I 2021 ga han ut romanen Tonefall. Nå er han aktuell med romanen Store små eventyr.

Foto

Anna-Julia GranbergBlunderbuss

Andreas Veie-Rosvoll:

Fikk ideen etter å ha jobbet med en podcastserie om en uløst seriemordersak

Publisert: 13. november 2023 kl 07.30
Oppdatert: 13. november 2023 kl 07.45

­

Andreas Veie-Rosvoll (33)

  • Yrke: Podcast-produsent/tekstforfatter
  • Utdannelse: Bachelor fra Westerdals, tekst og skribent
  • Bosted: Utenfor Sandvika i Bærum
  • Aktuell med boken: «Store små eventyr»
  • Forlag: Cappelen Damm

Hva handler romanen om?

– Sigmund Thorngård var en av landets største filmskapere. Når han dør av et slag, vender hans datter Charlotte hjem. Hun er journalist, og har ikke snakket med faren på ti år. Hun bestemmer seg for å grave i minnene, for å skrive om faren, og det er der hun oppdager noe fryktelig i farens fortid, noe som kanskje kan svare på hva som skjedde med gutten fra ungdomsskolen hennes, han som forsvant for mange år siden.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Jeg har jobbet med flere podcastserier som tar for seg mørke saker fra virkeligheten. Idéen til denne romanen stammer fra en intens researchperiode der jeg blant annet hadde mareritt om det som den gangen var en uløst seriemordersak. Jeg ville gjenskape den ulne følelsen av å være besatt av det uløste.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– At du aldri kan unnslippe din arv. Du kan i beste fall forstå deg på den, sånn noenlunde.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Ikke så mye i denne romanen. Jeg slet faktisk lenge med slutten, og hadde flere skjebner i ermet for flere av karakterene i Thorngård-familien som jeg er glad jeg kom meg bort fra.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg vet ikke om det er noe spesielt, men jeg skriver førsteutkast ganske raskt, og så tar heller opprydningen litt tid. Jeg klarer å skrive i korte, intense strekk (heldigvis, siden jeg er småbarnsfar. Vi tar den tiden vi kan få).

Hva eller hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Forfattere som klarer å balansere det å ha noe viktig på hjertet, men likevel ikke er redde for å leke seg underveis. Folk som Thomas Pynchon, Johan Harstad, Vladimir Nabokov, Donna Tartt, Haruki Murakami, for å nevne bare noen få.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Jeg har ingenting til overs for bruken av KI i kunsten. Jeg ser absolutt ingen poeng eller fordel med å outsource arbeid som vi mennesker driver med for å berike livene våre til maskiner. Jeg håper vi kan slutte med det, for akkurat nå fôrer vi bare tech-selskaper med gratis data og materiale de ikke eier uansett.

Nevn én person du håper leser boken?

– Eskil Vogt. Kanskje han finner noe å filmatisere der!

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Menneskenes mest fordekte minne av Mohamed Mbougar Sarr! Den boken leste jeg i sommer og klarte ikke legge den fra meg. Jeg elsker bøker om fiktive kunstnere og mysterier, noe alle som leser Store små eventyr vil skjønne. Sarrs bok oser av leseglede og idéer.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Nå holder jeg på med både As I Lay Dying av William Faulkner, og Umbrella av britiske Will Self.

Hvis du måtte velge?

 

Jon Fosse – Dag Solstad

Elsykkel – Sykkel

Cappuccino – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Taylor Swift – Lady Gaga

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet