Bilde av forfatter Jan-Erik Vik. Foto: Privat

Jan-Erik Vik er aktuell med romanen Døde øyne ser ikke.

Foto

Privat

Jan-Erik Vik:

– Jeg har ett hovedmål når jeg skriver

Publisert: 22. august 2023 kl 09.24
Oppdatert: 22. august 2023 kl 11.35

­

Jan-Erik Vik (50)

  • Yrke: Tilrettelegger Aktiv fritid
  • Utdannelse: Sykepleier
  • Bosted: Kristiansand
  • Aktuell med boken: «Døde øyne ser ikke»
  • Forlag: Liv forlag

Hva handler romanen om?

– Romanen handler om Mona Jones, en meget anerkjent psykiater som også er beryktet for sin utsvevende omgang med menn. Hun har tidligere hjulpet politiet ved flere anledninger, men blir nå selv trukket inn i en sak med to drepte. Hun har hatt et flyktig forhold til begge de avdøde. Etterforsker Emil Ribe blir satt til å løse drapsgåten, men han møter flere utfordringer i jakten på morderen. En av dem er at han selv har hatt en het affære med den karismatiske Mona Jones.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Nei, jeg må være ærlig å si at dette er ren fiksjon. Når det er sagt, er hodet mitt alltid i sving med å fange opp detaljer i hverdagen, som kanskje kan benyttes når jeg skriver. Det kan dreie seg om alt fra en sang jeg hører på radio, steder jeg kan benytte i boken eller setninger noen bruker.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg har ett hovedmål når jeg skriver, og det er å underholde leseren. Det må ikke skje store ting hele tiden, men jeg vil at kapitlene jeg skriver skal være interessante, ikke bare nyttige for den videre historien. Jeg er også opptatt av å bygge interessante karakterer som folk kan like eller hate. Det at man også kan kjenne seg igjen i både de man liker og misliker synes jeg er en kul greie. Målet er altså helt klart, at leser sitter igjen med en følelse av at dette var verdt timene med lesing.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Jeg har sjelden skrivesperre. Dersom det skjer, prøver jeg å skrive på noe annet, for eksempel en novelle. Da jeg skrev Døde øyne ser ikke, ble jeg drevet gjennom historien fra side til side, nesten slik man leser en bok. Når jeg kommer inn i en slik stim, gir det meg en god følelse av at det jeg skriver er interessant. Jeg tror det handler om at jeg da selv blir underholdt.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er en effektiv forfatter. Når jeg først setter i gang, har jeg stor kapasitet. Jeg tror ikke det at jeg er effektiv går ut over kvaliteten, da jeg er fryktelig nøye på å gjennomgå alt jeg skriver i ettertid. Jeg kan nesten være litt for kritisk og nøye i etterkant, men når jeg skriver, kjører jeg bare på ...

Hvem eller hva har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Det er mange som inspirerer meg, men det viktigste er uten tvil tilbakemeldinger fra leserne. Det betyr ALT. Om det er korte eller lange uttalelser, så gir det meg en enorm motivasjon til å fortsette og skrive.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Dette er et tema jeg egentlig har tenkt lite på. Jeg forstår at mange kan bekymre seg for dette, men jeg kan ikke se for meg at kunstig intelligens kan beskrive for eksempel «følelser» og sanser bedre enn oss mennesker, noe som i hvert fall i litteraturen er veldig viktig.

Nevn én person du håper leser boken?

– Jeg håper at en person som overhodet ikke kjenner til meg eller mitt forfatterskap leser boken, og får en god opplevelse.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Jeg vil anbefale alle å gi de mer ukjente forfatterne en sjanse. Det finnes utrolig mange fantastiske bøker som ikke når ut, men som fortjener adskillig flere lesere. Jeg lover at det finnes virkelige perler som bare ligger og venter. Én bok: De som fortjener det av Peter Swanson. Mange overraskelser og en bok jeg selv skulle ønske jeg hadde skrevet.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Akkurat nå leser jeg Hundedager av Geir Tangen. På grunn av egen utgivelse har jeg brukt lang tid på å fullføre denne, men gode bøker gjør ikke noe om varer en stund.

Hvis du måtte velge?

 

Elsykkel – Sykkel

Cappuccino – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Avis på papir Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

The Rolling Stones – The Beatles

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet