Inger Johanne Øen kommer fra Åsa og bor i dag på Hallingby i Ringerike. Det du eier evig er hennes debutroman. Foto: Julie Pike

Inger Johanne Øen (f. 1971) kommer fra Åsa og bor i dag på Hallingby i Ringerike. Det du eier evig er hennes debutroman.

Foto

Julie Pike

Inger Johanne Øen:

– Jeg ønsker å si noe om hvordan en uløst forbrytelse kan prege et helt lokalsamfunn

Publisert: 18. januar 2024 kl 07.30
Oppdatert: 18. januar 2024 kl 07.30

­

Inger Johanne Øen (52)

  • Yrke: Lærer
  • Utdannelse: Adjunkt med tilleggsutdanning
  • Bosted: Hallingby på Ringerike
  • Aktuell med boken: «Det du eier evig»
  • Forlag: Gyldendal
  • Sider: 395

Hva handler romanen om?

– Den handler om den kvinnelige politibetjenten, Silja Frost, som etterforsker et drap som har skjedd i hjembygda. Det at den drepte er en barndomsvenninne av Silja byr på utfordringer i arbeidet, både med tanke på habilitet og relasjonene hun har til mange av de involverte i saken. Noe som også etter hvert skal vise seg å bli farlig for henne.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Relasjonene jeg har til venner og familie er noe som betyr veldig mye for meg. Men disse relasjonene kan også være vanskelige og føre til smerte, i form av skuffelser og avvisninger. Og det er nettopp noe av dette som står i fokus i Det du eier evig.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Historien er en påminnelse om at vi ikke må ta det vi har, og de menneskene vi er glad i, for gitt – ingenting varer evig. Samtidig ønsker jeg å si noe om hvordan en uløst forbrytelse kan prege et helt lokalsamfunn, og ikke minst, hvordan det preger de som har nære relasjoner til både ofre og mistenkte.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Ikke skrivesperre, men det har vært noen stopp underveis. Det som hele tiden har drevet meg videre, er en sterk følelse av at dette er en bok jeg rett og slett var nødt til å skrive, uavhengig av om den ble utgitt eller ikke. Når det stopper, så går jeg meg oftest en tur eller gjør noe annet. Så får hodet jobbe og finne løsninger på det jeg strever med i teksten.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er avhengig av å ha ro rundt meg og unngå mest mulig avbrytelser. Også skriver jeg aller best på morgenen, rett etter at jeg har stått opp. Det er da hodet funker best.

Hva eller hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Det som inspirerer meg mest er å lese andre forfattere som jeg synes skriver bra. Jeg leser mye innenfor flere sjangere, og merker meg struktur, formuleringer og rytmen i ord og setninger. Også tilbakemeldinger fra redaktøren min og andre testlesere motiverer meg til å strekke meg mot noe enda bedre.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Jeg hadde skrevet en stund før jeg skjønte at det var det jeg ville bli. Selv om jeg har skrevet mye gjennom livet, slo det meg egentlig ikke at jeg kunne bli forfatter selv. Det var noe andre ble.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Liker det ikke, jeg vil ha kunst laget av mennesker!

Nevn én person du håper leser boken?

– Norsk- og engelsklæreren min fra ungdomsskolen. Tilbakemeldingene fra henne ga meg troen på at jeg var god til å skrive. Vi har også hatt kontakt etter at jeg ble voksen, og har delt gleden over å lese bøker.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Jeg vil anbefale Blå timer av den amerikanske forfatteren Joan Didion. Selv leste jeg den på originalspråket, og det er en hjerteskjærende vakker bok om tap og sorg som satt i meg lenge etter at jeg hadde lest den.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Akkurat nå leser jeg flere bøker, blant annet Torkil Damhaugs Hund uten grav og The Journals of Sylvia Plath redigert av Karen V. Kukil.

Hvis du måtte velge?

 

Jon Fosse – Dag Solstad

Elsykkel – Sykkel

Cappuccino – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Taylor Swift – Lady Gaga

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet