DERFOR BOK

Forfatter Torolf Kroglund leter etter det store og bredtfavnende i det lille og hverdagslige

– Ofte ved å ta utgangspunkt i noe som er rett foran nesetippen min, men som jeg må reise langt av gårde for å finne kjernen i, forteller Torolf E. Kroglund, som har skrevet en bok om eplet.

Torolf E. Kroglund har skrevet flere sakprosabøker fra flere ulike miljø, blant annet om skateboard- og jegermiljøer. Nå er han aktuell med boka Eplet - En reise i Edens hager.
Torolf E. Kroglund har skrevet flere sakprosabøker fra flere ulike miljø, blant annet om skateboard- og jegermiljøer. Han har også blant annet skrevet boka Historien om båten, hvor han bygde sin egen robåt i tre og med det som bakgrunn dykket ned i båtens omfattende historie. Nå er han aktuell med boka Eplet - En reise i Edens hager.
Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

Torolf E. Kroglund (49)

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: Litteraturviter
  • Bosted: Lillesand
  • Aktuell med boken: Eplet – en reise i Edens hager
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Antall sider: 282

– Jeg lå i hengekøyen min mellom to gamle epletrær og fikk et slags «Newton-moment» da et eple falt ned på meg. Hvor kommer eplet fra? og hvorfor er det så sentralt i alt av myter, religion, kunst og kultur? Jeg bestilte en flyreise til Almaty og dermed var jeg i gang...

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Eplet kommer fra Kasakhstan! Det kultiverte eplet finnes i 7500 kjente sorter. Bare 15-20 er i kommersielt omløp i butikkene – og dermed trues eplet av utarming av det som er dets opprinnelige ekstremt gendiverse natur. For øvrig er boka en diskusjon omkring begrepet «kunnskapens frukt», selvsagt slik vi kjenner fra Bibelen – men også tidligere og senere. Fra det gamle greske til dagens Apple-produkter.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Eplet er ikke nevnt spesifikt i Bibelen, men har likevel blitt assosiert som «kunnskapens frukt» – i dette ligger det veldig mye interessant stoff om hvordan mennesket forholder seg til natur, og gjør natur til kultur. I spennet mellom det ville og det kultiverte står mennesket (som oftest i en hage).

Eplet - En reise i Edens hager er Torolf E. Kroglund nyeste bok.
Eplet - En reise i Edens hager er Torolf E. Kroglund nyeste bok.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg reiste til Kasakhstan bare et år etter at det ble visumfritt. Det var en spennende og til tider utfordrende reise, men resultatet var storveis.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg leter etter det store og bredtfavnende i det lille og hverdagslige. Ofte ved å ta utgangspunkt i noe som er rett foran nesetippen min, men som jeg må reise langt av gårde for å finne kjernen i (eplekjernen i dette tilfellet). Det er sakprosa. Men jeg prøver å ikke bare ha «telling», men også litt «showing» – virkelighetsbasert og etterprøvbart, men med litterære virkemidler. Litterær-journalistisk, kanskje. Det er ikke så mange som skriver slik i Norge – og det er utfordrende. Men også berikende både som forfatter (og som leser av slik litteratur).

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg vil gi vitebegjær og lærelyst, reiselyst og åpenhet for brede perspektiv. Jeg vil at leseren også skal nyte leseopplevelsen: at det er, på godt nynorsk, a good read!

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Å ha lært noe nytt og at du har vært med på en spennende reise.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Kari Løvaas og Jan Kjærstad – fordi jeg synes de er svært spennende tenkere og forfattere.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Kari Løvaas sine essay-samlinger, spesielt den siste: Bestiarium II.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Knut Hamsun. Fordi han skriver så godt – og samtidig er en gåte.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Elsykkel – Sykkel
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS