DERFOR BOK
Forfatter Torolf Kroglund leter etter det store og bredtfavnende i det lille og hverdagslige
– Ofte ved å ta utgangspunkt i noe som er rett foran nesetippen min, men som jeg må reise langt av gårde for å finne kjernen i, forteller Torolf E. Kroglund, som har skrevet en bok om eplet.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Jeg lå i hengekøyen min mellom to gamle epletrær og fikk et slags «Newton-moment» da et eple falt ned på meg. Hvor kommer eplet fra? og hvorfor er det så sentralt i alt av myter, religion, kunst og kultur? Jeg bestilte en flyreise til Almaty og dermed var jeg i gang...
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Eplet kommer fra Kasakhstan! Det kultiverte eplet finnes i 7500 kjente sorter. Bare 15-20 er i kommersielt omløp i butikkene – og dermed trues eplet av utarming av det som er dets opprinnelige ekstremt gendiverse natur. For øvrig er boka en diskusjon omkring begrepet «kunnskapens frukt», selvsagt slik vi kjenner fra Bibelen – men også tidligere og senere. Fra det gamle greske til dagens Apple-produkter.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Eplet er ikke nevnt spesifikt i Bibelen, men har likevel blitt assosiert som «kunnskapens frukt» – i dette ligger det veldig mye interessant stoff om hvordan mennesket forholder seg til natur, og gjør natur til kultur. I spennet mellom det ville og det kultiverte står mennesket (som oftest i en hage).
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Jeg reiste til Kasakhstan bare et år etter at det ble visumfritt. Det var en spennende og til tider utfordrende reise, men resultatet var storveis.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Jeg leter etter det store og bredtfavnende i det lille og hverdagslige. Ofte ved å ta utgangspunkt i noe som er rett foran nesetippen min, men som jeg må reise langt av gårde for å finne kjernen i (eplekjernen i dette tilfellet). Det er sakprosa. Men jeg prøver å ikke bare ha «telling», men også litt «showing» – virkelighetsbasert og etterprøvbart, men med litterære virkemidler. Litterær-journalistisk, kanskje. Det er ikke så mange som skriver slik i Norge – og det er utfordrende. Men også berikende både som forfatter (og som leser av slik litteratur).
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg vil gi vitebegjær og lærelyst, reiselyst og åpenhet for brede perspektiv. Jeg vil at leseren også skal nyte leseopplevelsen: at det er, på godt nynorsk, a good read!
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Å ha lært noe nytt og at du har vært med på en spennende reise.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Kari Løvaas og Jan Kjærstad – fordi jeg synes de er svært spennende tenkere og forfattere.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?
– Kari Løvaas sine essay-samlinger, spesielt den siste: Bestiarium II.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg?
– Knut Hamsun. Fordi han skriver så godt – og samtidig er en gåte.