Operaorkesteret og Operakoret med dirigent Eivind Gullberg Jensen står på scenen inne i salen samtidig som det store folkekoret og Barnekoret står på operataket. Den Norske Opera og Ballett og Norges Korforbund lager verdens største operakor.
Foto
Audun Braastad / NTB
Maksgrense på 50 personer på offentlige arrangementer

– Store operasaler bør kunne ha minst 600 publikummere

Publisert: 29. september 2020 kl 08.56
Oppdatert: 29. september 2020 kl 08.56

Fredag anbefalte Helsedirektoratet et maksantall på 50 personer ved alle offentlige arrangementer. 50-grensen er et av tiltakene som har vært innført i Bergen i september. Helseminister Bent Høie truer med å sette i verk nasjonale tiltak, dersom dette ikke blir fulgt av kulturlivet, skriver Aftenposten.

Mandag ble det klart at Oslo bare delvis retter seg etter helseministerens krav. 50-grensen for offentlige arrangementer gjelder midlertidig i hovedstaden frem til 13. oktober. Men grensen gjelder bare for saler uten sitteplasser. Johansen mente at Høie ikke har faglig belegg for å innføre dette som et forbud.

Formålet med begrensningen er å hindre smittespredning. Ferske tall som Aftenposten har hentet inn, viser imidlertid at få er blitt smittet på offentlige arrangementer. Det er i private husstander og på private fester at smitterisikoen er størst.

Eivind Gullberg Jensen er dirigent og skal snart ta over som leder for Bergen Nasjonale Opera. Han mener det er trygt å gå opp til mellom 600 og 700 publikummere i de store operasalene, og at man har et tilpasset antall i de mindre.

– 50 publikummere er virkelig latterlig. Hvis helseministeren tvinger byrådet til dette, har de ingen respekt for kulturlivet, sa han til Aftenposten før byrådets beslutning ble kjent.

Han utdyper overfor avisen at alle artister i dag opptrer billigere enn normalt, fordi orkestrene og institusjonene har mindre inntekt.

– Det er begrenset hvor lenge man kan drive på med dugnaden. Hvis vi ikke vet om vi har 1000 eller 50 publikummere om ett års tid, er det for eksempel håpløst å planlegge operaoppsetninger.