Kulturpolitikk

Tage Pettersen (H) stiller spørsmål til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) under Stortingets spørretime i Stortinget i Oslo.

Høyre ber regjeringen komme med en forutsigbar ordning for de store scenene

Publisert Sist oppdatert

Mandag skal Stortinget behandle en ny «krisepakke» i forbindelse med pandemien.

Regjeringen har lempet på flere koronatiltak, men det er fortsatt strenge reguleringer på arrangementer. Makstaket er foreløpig på 200 gjester, noe kulturbransjen mener er uforståelig.

1. Nestleder i Familie- og kulturkomitéen på Stortinget, Tage Pettersen (H) er ikke imponert. I forrige uke sa han til KulturPlot at kulturministeren burde slutte med å skylde på forrige regjering, og heller stå på egne ben.

– Det er fint at SV har klart å heve maksgrensen i kompensasjonsordningen for kultursektoren med en million. Dette vil komme godt med for noen aktører, men det vil dessverre ikke hjelpe de aktørene vi sammen ga vår støtte på markeringen utenfor Stortinget sist uke, sier Pettersen.

Han ber nå om forutsigbare ordninger, også for de store scenene.

– Høyre ber nå regjeringen komme tilbake med en forutsigbar ordning som innebærer at også de store scenene kan gjenoppta sin aktivitet før alle publikumsrestriksjoner fjernes. Dette klarte vi å løse på Høyres vakt og vi bør forvente det samme nå. De nye antallsbegrensningene med kohorter på 200 personer, som regjeringen har innført uten støtte fra FHI, bidrar dessverre ikke til å gjøre hverdagen enklere for store deler av bransjen. Da må kompensasjonsordningene være gode nok.

Tiltak overfor kultur, idrett og frivillighet

Pettersen viser til at aktører innenfor kultur, idrett og frivillighet blir særlig hardt rammet av smitteverntiltak på grunn av avstandskrav og antallsbegrensninger på arrangementer. Derfor mener han det viktig at kompensasjonsordningene tar høyde for dette, og at tiltakene er forholdsmessig og tilpasset den aktuelle smittesituasjonen. Det foreslås å øke maksgrensen i kompensasjonsordningen for kultursektoren fra 3,5 mill. kroner til 4,5 mill. kroner.

Mange kulturaktører har stengt ned sin aktivitet, etter den siste publikumsbegrensningen regjeringen iverksatte medio desember 2021. Pettersen mener at dette rammer de store private kulturscenene spesielt, som har store uunngåelige kostander til blant annet lisenser, infrastruktur og lønn. Selv om maksantallet for publikum økes, vil man fortsatt ha store økonomiske utfordringer, sett i forhold til å kunne gjennomføre med full kapasitet, mener han, og ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en forutsigbar ordning som innebærer at disse aktørene kan gjenoppta sin aktivitet.

Her er proposisjonen Stortinget skal behandle mandag.

Powered by Labrador CMS