Notiser

Muralverkstedet på Lilleborg.

Kunstnerne har endret måten de jobber på

Ny undersøkelse viser at kunstnere bruker mindre tid på kunsten sin enn tidligere. Samtidig øker inntektene.

Publisert Sist oppdatert

­– Det er fortsatt betydelige inntektsforskjeller mellom de ulike kunstnergruppene, og det er fortsatt de samme gruppene som har lave inntekter. I flere av kunstnergruppene lever mange på inntekter under lavinntektsgrensen.

Det sier Marcus Zackrisson, avdelingsdirektør for kulturanalyse i Kulturdirektoratet, ifølge en pressemelding tirsdag.

To nye rapporter beskriver norske kunstneres arbeidsvilkår og inntektsforhold, og som belyser kunstnernes motivasjon og syn på eget virke. Begge rapportene er skrevet på oppdrag fra Kulturdirektoratet.

LES OGSÅ: – Kunstneren er kjernen i kulturpolitikken, men mange jobber under vanskelige kår

Mindre jobbing med kunst – tjener mer

Ifølge «Kunstnerundersøkelsen 2019», gjennomført av Telemarksforsking, bruker kunstnerne mindre tid på eget kunstnerisk virke enn før. De jobber isteden mer med annet kunstnerisk tilknyttet arbeid. Samtidig viser tallene at de fleste totalt sett øker inntekten: 12 av de 16 gruppene med organiserte kunstnere har hatt en lønnsutvikling som er høyere enn befolkningen.

Likevel lever en stor andel kunstnere på inntekter under lavinntektsgrensen. Blant billedkunstnere, kunsthåndverkere og kunstneriske fotografer har rundt en tredel inntekter som er under 60 prosent av medianinntekten. Billedkunstnerne har eksempelvis en medianinntekt på 309 000 kroner. Blant forfattere og skribenter finner vi høyere inntekter, og faglitterære forfattere topper listen. Skjønnlitterære forfattere har en samlet medianinntekt på 500 000 kroner

Store andeler av kunstnerne oppgir dessuten at de klarer seg økonomisk fordi andre i husholdningen har høyere inntekt. 54 prosent av kunstnerne innen litteratur svarer dette, mens andelen er 41 prosent blant billedkunstnere.

Ulikheter mellom menn og kvinner

Kvinneandelen fortsetter å øke i nesten alle kunstnergrupper. Men i alle utenom én gruppe tjener kvinnene mindre enn menn; nemlig kunsthåndverkere. Blant populærkomponister og sangtekstforfattere tjener kvinner 68 prosent av det menn gjør.

Rapporten beskriver norske kunstneres arbeidsvilkår i 2019 med særlig vekt på deres inntektsforhold. Undersøkelsen tar for seg data fra året før pandemien for å gi et riktig bilde av økonomien til kunstnerne i en normalsituasjon. Gruppene som er undersøkt, omfatter medlemmer av de fleste norske kunstnerorganisasjoner og kunstnere med enkeltpersonforetak. Skuespillere og en del musikere er ikke med i undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS