Statuetten Høvring holder i luften er en miniatyrkopi av Ørnulf Basts skulptur «Evig liv».

Mona Høvring får årets Aschehougpris

Forfatter Mona Høvring er vinner av årets Aschehougpris. Hun har aldri skrevet en bok på mer enn 130 sider, men hylles for sin litterære arv.

Publisert

– Forfatterskapet er preget av en sjelden evne til å formulere fortettede, overraskende setninger som søker eksistensiell innsikt, foruten stor språklig, formmessig og tematisk rikdom, heter det blant annet i Norsk kritikerlags juryuttalelse.

Prisen ble delt ut på Aschehougs hagefest i Oslo torsdag og tar ikke hensyn til hvilket forlag forfatterne er knyttet til. Prisen regnes for å være en av de mest prestisjetunge litteraturprisene i Norge. I år ble den delt ut for 51. gang.

Mona Høvring debuterte som forfatter i 1998 med diktsamlingen «IIK! Ein dialog» og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. Romanen «Camillas lange netter» fra 2013 ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, mens romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» ble tildelt Kritikerprisen i 2018.

Vinneren av Aschehougprisen får en statuett og et beløp på 100.000 kroner. Statuetten er en miniatyrkopi av Ørnulf Basts skulptur «Evig liv». I fjor fikk Ingvar Ambjørnsen prisen.

Powered by Labrador CMS