

Dagens norske elever er ikke opptatt av litteratur – og det er heller ikke lærerstudentene, hevdet førsteamanuensis Grethe Fatima Syéd i Klassekampen i går.
Hun opplever at studentene hun underviser i norsk litteratur, har et lavt kunnskapsnivå. Utdanningsminister Kari Nessa Nordtuns planer om å sette den norske kulturarven på agendaen i grunnskolen kan altså ha noen betydelige utfordringer.
Det er et inntrykk som deles av professor og forfatter Håvard Friis Nilsen, som selv underviser lærerstudenter.
– Når jeg får studenter på 30 år som aldri har lest en linje av Ibsen, tenker jeg at vi ikke tar særlig godt vare på historien vår. Ting har endret seg på kort tid, sier Nilsen til Klassekampen.
Like før jul skrev Nilsen et essay om Charles Dickens i Klassekampens bokmagasin. Han innledet med en anekdote om da han ledet et skriveseminar for lærerstudenter.
«Jeg spør hva de leser, og lurer på hvem som har lest noe av Ibsen, Hamsun, Sigurd Hoel, Charles Dickens. Ingen. De har ikke lest noe av det. De har hatt en læreplan uten konkrete krav til å lese Ibsen eller Hamsun i norsk eller Dickens i engelsk, og på fritiden leser de ikke», skriver Nilsen i essayet.
Det er snarere internett og tv-serier som opptar studentene mest. Til Klassekampen forteller Nilsen at flere kollegaer opplever det som krevende å få studentene til å lese bøker – og at stemningen i klasserommet ble merkbart mer passiv etter pandemien.
Nilsen mener vi nå ser resultatet av den digitale revolusjonen i skolen.
Han viser til den tyske pedagogen Paula Bleckmanns begrep om mediemyndighet.
– Vi har for lengst forstått at det trengs en myndighetsalder på tobakk og alkohol. Det samme bør gjelde deler av det digitale samfunnet, sier han.
I den digitale hverdagen oppstår det nye klasseskiller, tror Nilsen.
– Eliten vil alltid sørge for at barna deres får med seg kulturarven. Internasjonalt sender rike foreldre barna sine til privatskoler der de leser klassisk litteratur. Mark Zuckerbergs barn får ikke være på Facebook og blir sendt på Steinerskolen, sier han.
Nilsen erkjenner at situasjonen for den lesende offentlighet ser dyster ut nå, men mener det bør motivere til handling.