Dialog på film, som den mellom Anders Danielsen Lie og Renate Reinsve i filmen «Verdens verste menneske», har engasjert Samtiden-leserne.

MEST LEST

Dette er de mest leste artiklene i 2024

Fjorårets mest leste Samtiden-artikkel er et essay. Ellers har artikler om norsk filmdialog, cd-er, forfattere, et par teateroppsetninger og høytlønnede kunstsjefer engasjert mest.

Publisert Sist oppdatert

«Eg blir glad når dei kallar meg svarting», lyder tittelen på Samtidens mest leste sak i 2024.

Teksten er skrevet av Christina Violeta Thrane Storsve og handler om hennes erfaringer som adoptert i Norge.

«Eg var litt rasistisk da eg vaks opp, eller i beste fall diskriminerande. I dag skjønar eg at eg lærte om verden på heilt gale premissar», starter essayet.

Nummer to på listen er også et essay, skrevet av den faste Samtiden-spaltisten Kenneth Moe.

Essayet, som har tittelen «En analyse av norsk filmdialog», ble publisert i fjorårets aller første papirutgave av Samtiden.

I teksten etterlyser Moe mer underlighet i norsk film, men skriver at Norge endelig har kommet langt nok som filmnasjon til å legge bak seg debatten om det teatralske versus det troverdige.

Han er innom en rekke norske filmer, både nye og gamle, i sin analyse.

Han skriver blant annet at «de norske filmene med best dialog handler i overdreven grad om kunstnere, pedagoger og i det hele tatt språkorienterte middelklassemennesker med få andre livsferdigheter enn å sette ord på tankene og følelsene sine».

Nummer tre på listen handler om CD-platens comeback og den norske artisten Gabrielle som uttaler at «nå vil også de unge ha musikken i fysisk format».

Hadde Taylor Swift kun solgt CD-er, ville hun likevel toppet hitlistene i USA. Platebutikker som la ned CD-avdelingen for noen år siden, har åpnet den igjen.

Platebutikken Big Dipper i Møllergata i Oslo faset ut salget av CD-plater i 2012 på grunn av manglende lønnsomhet. For et par år siden måtte de børste støvet av CD-ene igjen. 

Big Dippers Andreas Leine Jakobsen tror det har noe å si at generasjonen som kjøper musikk i dag er vokst opp med foreldre som hørte på musikk på CD.

– Vi tror også at CD-er apellerer til et yngre publikum som er vokst opp med å se foreldrene spille CD-er og ha samlinger hjemme, som de kanskje har overtatt.

– Som en nostalgisk greie som minner litt om den tida da vinylformatet fikk sitt store oppsving igjen for 12–15 år siden.

Den fjerde mest leste saken er en artikkel i «Derfor»-spalten til Samtiden, der vi stiller aktuelle forfattere et utvalg spørsmål. Agnes Lovise Matre ga på starten av året ut romanen Fritt vilt.

På spørsmål om hvem som har inspirert henne til å bli forfatter, svarer hun følgende:

– Det har ligget i meg hele livet, men jeg måtte bli gammel nok før jeg turte. I videregående hadde jeg Kolbein Falkeid som norsklærer. Han påpekte at jeg hadde et talent. Jeg tror det var da det første frøet ble sådd om at jeg kanskje hadde en mulighet, men som syttenåring var det ikke noe jeg turte å si høyt, forteller hun.

Både den femte og sjette artikkelen på listen er ført i pennen av Alf van der Hagen.

Den femte er ekteparet Nadia Ansar og Abid Raja i en åpenhjertig samtale med ham.

Den neste er en samtale med Per Petterson, som blant annet forteller at han ble forfatter for å slippe den klassereisen alle forventet av ham.

Nummer sju er en kommentar med tittelen «Høytlønnet Kunstsilo-sjef uten kunstkompetanse», skrevet av Samtiden-redaktør Magne Lerø.

«Den nye sjefen for Kunstsiloen får 2,3 millioner i lønn, men bildekunst har hun lite greie på», skriver han blant annet.

Deretter er det to artikler i artikkelserien «Teater med gjest» som er mest lest. I serien tar Samtiden-journalist Nina Kraft med seg en gjest på teater, og intervjuer vedkommende etterpå.

Den første er stykket «Roberto Zucco­» på Det Norske Teatret med filosofiprofessor Lars Fredrik H. Svendsen.

Den andre er stykket «Alle mine sønner» på Nationaltheatret med forfatter Simon Stranger.

Og den siste på topp ti-listen handler om den nye nasjonale leselyststrategien, som ble lansert i mai.

Regjeringen fikk over 100 innspill til ny leselyststrategi. Men både fagforeninger og kommentatorer var skuffet over resultatet.

Det var også et par NTB-saker som ble mye lest hos Samtiden i 2024:

Dutty Dior: – Det er den beste måten å fortelle hvem jeg er på

Nedenfor er de artiklene som er å finne som de neste på listen.

Powered by Labrador CMS