Line Baugstø debuterte i 1986 med romanen Reise i gult lys og er nå aktuell med sin tolvte roman.Fartein Rudjord
Line Baugstø fikk idéen til romanen samme kveld som hun selv fikk vite at hun skulle bli bestemor
– Jeg håper boken kan leses som en humørfylt kommentar til flere sider ved vår samtid, ikke minst selviscenesettelsen vi driver med på sosiale medier, sier Line Baugstø om sin tolvte roman, Evil grandma.
– Evil grandma handler om Mona, 65 år, som får vite at hun skal bli farmor og reagerer med panikkanfall. Hun ønsker seg ikke inn i bestemorrollen, og hun er ikke noe glad i svigerdatteren som prøver å slå gjennom som influenser. Da sønnen og den gravide svigerdatteren må flytte inn i Monas trange leilighet på grunn av en vannlekkasje, spisser det seg til. I ren desperasjon lager Mona sin egen instagramkonto, hvor hun kaller seg evilgrandma65.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?
– Jeg fikk idéen til denne romanen samme kveld som jeg selv fikk vite at jeg skulle bli bestemor. Jeg ble riktignok glad for nyheten, men lurte samtidig på om jeg viste tilstrekkelig entusiasme. Og hva om jeg ikke hadde blitt glad? Slik ble det første frøet til Evil grandma sådd.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Jeg håper boken kan leses som en humørfylt kommentar til flere sider ved vår samtid, ikke minst selviscenesettelsen vi driver med på sosiale medier. Jeg håper også boken sier noe om hvordan det oppleves å være en eldre kvinne, om det å føle seg usynlig og oversett, og om forskjellen mellom generasjonene.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Jeg har hatt det veldig gøy med denne romanen og har ikke hatt noen skrivesperre. Men livet selv har bydd på utfordringer underveis, og det har gjort at arbeidet har tatt tid. Ikke noe rart med det.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Det tror jeg ikke. Jeg prøver etter beste evne å skrive når jeg har tid, selv om jeg ikke alltid har lyst. Jeg er nok ikke så veldig systematisk, men jeg får jo gjort mye likevel.
Hvem eller hva har inspirert deg til å bli forfatter?
– Alle bøkene jeg leste som barn! Jeg elsket å lese, og skjønte veldig tidlig at jeg hadde lyst til å bli forfatter. «Tenk å ha som jobb å skrive de gøye bøkene», var kanskje tanken. Det pleier jeg i hvert fall å si til barna når jeg er på skolebesøk.
Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?
– Mitt forhold til KI er todelt. Det har allerede endret verden, og jeg tror det vil være nyttig for oss på mange områder. Men jeg håper ikke KI skal skrive bøkene våre, det ser jeg på som det reneste mareritt. Kunst skal skapes av levende mennesker. Ideene, språket, tankene og følelsene som formidles i en bok, er noe organisk, ikke kunstig og generisk. Samtidig så jeg et videoverk på MoMA i New York som var skapt av KI, og jeg må bare innrømme at det var helt hypnotiserende.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Kronprinsesse Mette Marit. Hun liker litteratur. Og jeg tror hun trenger en god latter.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Jeg vil anbefale boka Jeg skulle si storm. Boka om Ways of Seeing, ikke minst til folk som jobber i media. Vi må ikke glemme at vi lot politikere på aller øverste nivå i regjeringen angripe og sverte en liten gjeng kunstnere. Til denne dag gjentas løgnene som fikk feste seg om dette teaterstykket.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Jeg leser Felt av Vilde Fastvold, Bli litt til av Unn Conradi Andersen og Tove Ditlevsen var min mormor av Lise Munk Thygesen. Jeg leser ofte flere bøker på en gang.
Hvis du måtte velge?
Jon Fosse – Dag Solstad Elsykkel – Sykkel Cappuccino– Filterkaffe Musikk – Podkast Avis på papir – Avis på nett Dagens Næringsliv – Klassekampen Taylor Swift – Lady Gaga Lese bok – Høre bok Sakprosa – Skjønnlitteratur Film på kino – Film hjemme Ved sjøen – På fjellet