Eva Fretheim: – Jeg er opptatt av de skjebnesvangre øyeblikkene som blir avgjørende for resten av livet
Eva Fretheim blir veldig glad hvis folk som vanligvis ikke leser krim, har glede av bøkene hennes. – Jeg vil at de skal ha flere lag, slik at de kan leses både som krim og som skjønnlitteratur.
Eva Fretheim har tidligere gitt ut romanen Rosa sukkerspinn. I 2022 debuterte hun som krimforfatter med Dronningland som hun mottok Mauritz Hansen-prisen «Nytt blod» for. Nå er hun aktuell med Papirdukkene, den tredje krimromanen med politietterforsker Vigdis Malmstrøm i hovedrollen.Anna-Julia Granberg
– To ungdommer drar på en haiketur som går helt galt. Førti år senere lever de fortsatt med konsekvensene. Når en av dem blir drept, virvles fortiden opp for flere av menneskene i den lille bygda.
– Boka er den tredje krimromanen jeg skriver om politietterforsker Vigdis Malmstrøm.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?
– Alt i boka er fiksjon. Men det er nok ikke tilfeldig at deler av den handler om en ungdomstid fra 80-tallet, siden jeg selv var ungdom da. Jeg opplever at 80-tallet var en helt annen tid enn i dag, mye mer vilter, rå og ukontrollert. På en måte mer uskyldig, på en annen måte nærmest lovløs.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Jeg er opptatt av de skjebnesvangre øyeblikkene som blir avgjørende for resten av livet. De valgene som preger oss for alltid. Men først og fremst ønsker jeg å formidle en fortelling som drar leseren inn, og som ikke slipper taket før den er over.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Nei!
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Papirdukkene er den første romanen hvor jeg har begynt med begynnelsen, og skrevet den kronologisk til den var ferdig. Jeg har hovedplottet klart når jeg begynner, men mesteparten av handlingen oppstår under skrivingen. Selv om jeg skriver krim, liker jeg ikke å planlegge for mye.
Hvem eller hva har inspirert deg til å bli forfatter?
– Å lese og å skrive. Å skrive avler mer skriving. Jeg debuterte som forfatter i 1998, men det tok veldig mange år før jeg skrev en ny bok. Min «andre debut» var inspirert av arbeidet med min masteroppgave om klimajournalistikk, som jeg leverte i 2020. Da jeg var ferdig med den, hadde jeg bare lyst til å fortsette å skrive. Så da gjorde jeg det.
Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?
– Jeg syns det er litt skummelt. Skrekken er at KI skal kunne undergrave kunsten.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Jeg blir veldig glad hvis folk som vanligvis ikke leser krim, har glede av bøkene mine. Jeg vil at de skal ha flere lag, slik at de kan leses både som krim og som skjønnlitteratur.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Nylig leste jeg Naustet av Jon Fosse om igjen, jeg tror det var for tredje gang. Det er en bok jeg vil anbefale til de som ikke har lest den. Jeg syns den har alt!
Jon Fosse – Dag Solstad Elsykkel – Sykkel Cappuccino– Filterkaffe Musikk – Podkast Avis på papir– Avis på nett Dagens Næringsliv – Klassekampen Taylor Swift – Lady Gaga Lese bok – Høre bok Sakprosa – Skjønnlitteratur Film på kino – Film hjemme Ved sjøen – På fjellet