DERFOR ROMAN

Hans Petter Blad (f. 1962) er en norsk forfatter, dramatiker og regissør. Han debuterte som forfatter i 2002 med romanen I skyggen av små menn midt på dagen. Boka ble utgitt som hovedbok i Cappelens bokklubb, noe som er sjeldent for debutanter. Sammen med Erik Poppe har han også skrevet manus til filmen Schpaa fra 1999. Blad skrev også manuset, sammen med regissør Hans Petter Moland, til filmen Gymnaslærer Pedersen etter Dag Solstads bok. Han har tidligere skrevet romanene I skyggen av små menn midt på dagen (2002), De nysgjerrige (2005), Det oseaniske (2009), Å leve biografisk (2015), Kart over ømhetens rike (2017) og Paris-kontorene (2019), samt diktsamlingene Biblioteket (2008), Marmor (2010), Museum (2014), Clair-Obscur (2016) og Reisen (2017), sammen med billedkunstneren Gunvor Nervold Antonsen.
Hans Petter Blad er forfatter, dramatiker og regissør. Han debuterte som forfatter i 2002 med romanen I skyggen av små menn midt på dagen. Boka ble utgitt som hovedbok i Cappelens bokklubb, noe som er sjeldent for debutanter. Sammen med Erik Poppe har han også skrevet manus til filmen Schpaa fra 1999. Blad skrev også manuset, sammen med regissør Hans Petter Moland, til filmen Gymnaslærer Pedersen etter Dag Solstads bok. Han har skrevet flere romaner og diktsamlinger. Nå er han aktuell med romanen Den unge kvinnen.

Hans Petter Blad: «Det uakademiske ved sladderen tiltrekker meg»

Hans Petter Blad har skrevet flere romaner, diktsamlinger og filmmanus. Nå er han aktuell med romanen Den unge kvinnen. Alle nedenstående svar er hentet fra denne romanen.

Publisert

Alle svarer er hentet fra Hans Petter Blads nyeste roman, «Den unge kvinnen».

Hva handler romanen om?

Hans Petter Blad

  • Yrke: Av utseende kunne jeg minne om de fattige hippiene som pleide å sitte på bakken foran kirker og katedraler på kontinentet, med en sekk og en sovepose, kanskje en gitar eller en fløyte, som solgte håndlagde smykker for å kjøpe billig vin, selv om jeg hadde mer til felles med henne enn med dem.
  • Utdannelse: Da gikk jeg kledd i malingflekkede, lysblå skjorter og hullete tweedjakker, høyvannbukser med sleng kjøpt på et overskuddslager fra militæret, og eksisterte til­ synelatende uten andre planer for morgendagen enn å bli kunstner, maler eller billedhugger, en Goya eller en Horst Janssen.
  • Bosted: Da vi dro hjem til Oslo etter feiringen, med posen fra Delhaize i bagasjen, hadde Yvonne ennå ikke fått den dødbringende injeksjonen.
  • Aktuell med boken: Den unge kvinnen
  • Forlag: Oktober
  • Antall sider: 166

– Vi fikk vite at Yvonne de Coux hadde bestemt seg for å dø ved eutanasi, nitti år gammel og ved god helse.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Det uakademiske ved sladderen tiltrekker meg.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

Den unge kvinnen av Hans Petter Blad.
Hans Petter Blad er aktuell med romanen Den unge kvinnen.

– Å lese brevene og dagbøkene minnet litt om hvordan vi, om vinteren i Madrid, la puslespill inne på kjøkkenet, på et anretningsbord ved vinduet mot hagen sjelden ble brukt.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Om en ser bort fra de små plagene som nødvendigvis følger selv den best tenkelige alderdom, hadde Yvonne ingenting å klage over. Hun var takknemlig, hun hadde levd og ønsket å sette sluttstrek.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Ofte kastet hun blikk mot veggen, som om hun fryktet at naboene, skjult bak det snirklete tapetmønsteret, var utstyrt med overmenneskelige evner.

Hvem eller hva har inspirert deg til å bli forfatter?

– Hennes første forelskelser, og de eneste som skulle vare hele livet ut, var Edvard Munch og Henri Rousseau. Virkelig kjærlighet opplevde hun bare i selskap med brødrene van Eyck, foran altertavlen i Ghent.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Begge kusinene ble oppdratt til ikke å skulle arbeide. Når Madeleine gikk på kunstakademiet, var det ikke fordi hun var talentfull og lett kunne ha blitt en anerkjent kunstner.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Til Jacqueline Berthe Emilienne Draps, for hvem jeg med årene kanskje har blitt en sønn.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Krig og fred. Nå så hun alle hestene i romanen!

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Det må ha gledet dem, at Simenon, med sitt flate, typiske utseende, sine briller og tynne, tilbakestrøkne hår, var en erotoman personlighet.

Hvis du måtte velge?

 Jon Fosse – Dag Solstad
Elsykkel – Sykkel
Cappuccino Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Taylor Swift – Lady Gaga
Lese bok – Høre bok
SakprosaSkjønnlitteratur
Film på kinoFilm hjemme
Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS