Anders Bjørgård Prytz har jobbet med bemanning og rekruttering i store deler av sitt yrkesaktive liv. En mann til i morra er hans første roman.Agnete Brun
– Jeg har skrevet en bok som ligger så tett opp til virkeligheten som mulig
Anders Bjørgård Prytz har jobbet med bemanning og rekruttering i cirka 20 år. – Siden denne yrkesgruppa nå stort sett er borte fra norske arbeidsplasser, ville jeg skrive om hvordan mange av dem jobba og levde.
– Boka handler om ufaglærte i byggnæringa, sett gjennom hovedperson Finn som jobber for ulike bemanningsforetak en periode i 2006–2007.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?
– Jeg har jobba med bemanning og rekruttering i cirka 20 år, og siden denne yrkesgruppa nå stort sett er borte fra norske arbeidsplasser, ville jeg skrive om hvordan mange av dem jobba og levde.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Jeg har skrevet en bok som ligger så tett opp til virkeligheten som mulig, uten verken å svartmale eller rosemale hvordan det var å jobbe som hjelpearbeidere på norske byggeplasser.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Da jeg fant en grei fordeling mellom jobb og skriving, gikk det ganske greit. Jeg satte av tid og holdt meg til det, og skrivesperre har jeg ikke merket noe til. Men – jeg har skrevet en fortelling og skrivesperre en gang.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Jeg setter av tid til å skrive og holder meg til det. Mens jeg skriver, hører jeg gjerne på NRK Jazz, de har mye bra og variert innafor denne sjangeren. Skriver gjerne ute på et bibliotek eller på en kafé, liker å ha liv og lyder rundt meg når jeg skriver. Jeg skriver sjelden eller aldri hjemme, det ble for mye hjemmekontor under pandemien.
Hvem eller hva har inspirert deg til å bli forfatter?
– Alle som skriver bra, og alle som har en interessant historie verdt å fortelle videre.
Når skjønte du at du ville bli forfatter?
– Jeg har stort sett skrevet, til og fra, hele livet, men jeg har ikke brydd meg noe større om å prøve å få gitt ut noe, før nå.
Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?
– Tenker at kunstig intelligens kan være nyttig når vi lærer hvordan den kan brukes, også i kunsten, selv om jeg ikke har så mye peil på kunst. KI gjør det den får i oppdrag å gjøre, så da er det vel opp til det mennesket som oppretter oppdraget å passe på å ikke snuble i forfalskninger og rettigheter.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, vi trenger for eksempel flere veier inn i arbeidslivet for unge vosne.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Max, Micha og tetoffensiven av Johan Harstad, ellevehundre sider oppleves som kort fordi det er så knallbra skrevet.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Nå leser jeg to bøker, har starta på Lars Ove Seljestads Eitranes og gleder meg til resten, vi har noe felles. Jeg leser også Helga Flatlands Etterklang, ho skriver jo bra både på bokmål og nynorsk. Og så blir det Under mursteinen, stranden, av Harstad, gleder meg stort til den, også.
Hvis du måtte velge?
Jon Fosse – Dag Solstad Elsykkel – Sykkel Cappuccino– Filterkaffe Musikk – Podkast Avis på papir– Avis på nett Dagens Næringsliv – Klassekampen Taylor Swift – Lady Gaga Lese bok – Høre bok Sakprosa – Skjønnlitteratur Film på kino – Film hjemme Ved sjøen – På fjellet